önéletrajz.covid-19.pdf
Hogyan nézzen ki az önéletrajzod egy világjárvány alatt?

Egy világjárvány tombol jelenleg és ezzel tisztában van az összes HR-es is, ezért nem kell úgy tenned az álláskeresésed során, mintha minden rendben lenne és megpróbálnod elpalástolni a koronavírus okozta változásokat.

Viszont nem mindegy, hogy az önéletrajzodban hogyan fogod bemutatni a jelenlegi helyzetet! A következőkben 4 tippet fogok megosztani Veled azzal kapcsolatban, hogy a CV-d a lehető legjobb képet fesse Rólad akkor is ha a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültél.

woman-working-at-home-with-her-laptop-4050296.jpgPhoto by Vlada Karpovich from Pexels

Miért különösen fontos most az önéletrajzod?

A jelenlegi helyzetben az önéletrajzra egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetniük az álláskeresőknek.

Egyrészt nagyon sokan kezdtek aktívan állást keresni. Emiatt óriási a verseny egy-egy állásért és mindent meg kell tenned, hogy már a pályázási folyamat legelején kitűnj! Ezt egy feltűnő, ugyanakkor funkcionális önéletrajzzal tudod a legkönnyebben megtenni.

Másrészt a koronavírus miatt jelentősen lecsökkent a személyes kontaktok száma a pályázás során. A legtöbb helyen 0, azaz nulla alkalommal fogsz élőben találkozni a munkaadóddal így minden más lehetőséget meg kell ragadnod, hogy jó benyomást tegyél rá! Ebben a helyzetben felértékelődik az önéletrajz azon funkciója, hogy TÉGED bemutasson és TÉGED képviseljen.

screenshot_2020-04-25_at_14_23_37.pngÖnéletrajzok a canva.com-on.

1. tipp: A design

Ahogy már korábban bemutattam, nem csak azért fontos, hogy jó legyen az önéletrajzod, hogy kitűnj a többiek közül, hanem amiatt is, hogy minél pontosabban be tudjon téged mutatni, mint munkavállaló.

Ehhez fontos, hogy funkcionális, de különleges legyen a CV-d! Nagyon könnyű a sok színes szagos önéletrajz szerkesztő használata közben átesni a ló túloldalára és nagyon feltűnő, de valójában semmitmondó önéletrajzod összerakni.

Próbálj meg inkább minimalista maradni és 1-2 színt, 1-2 fő vizuális elemet használni, amiről úgy érzed, hogy valóban közel áll hozzád és téged képvisel. A canva.com-on számtalan ingyenesen használható CV sablon van, ezek használatát nyugodt szívvel ajánlom.

Az önéletrajzod elkészítésekor koncentrálj arra, hogy a design képes legyen téged bemutatni és meggyőzni az olvasót arról, hogy TE vagy a tökéletes jelölt. Ehhez az is fontos, hogy minden egyes jelentkezéskor szabd az adott állásra a CV-det. Válassz 1-2 elemet a hirdetés követelményeiből, amikben igazán jó vagy és ezekre fektess hangsúlyt!

computer-768608_1280.jpgFree-Photos képe a Pixabay -en. 

2. tipp: Online skillek kiemelése

A jelenlegi helyzetben különösen fontossá váltak azok a képességek, amiket online vagy informatikai környezetben tudsz használni. A HR-esek is ezeket fogják keresni az önéletrajzodban, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy tudsz majd a jelenlegi helyzethez alkalmazkodni.

Hogy mikre gondolok?

  • Microsoft Office
  • Idő menedzsment
  • Projekt menedzsment
  • Online projekt menedzsment eszközök használata (Trello, Asana, Slack, stb.)
  • A területedhez tartozó szoftverek önálló használata
  • IT, programozási alapismeretek
  • Önálló, hatékony munkavégzés
  • Tanulási hajlandóság

Ha esetleg valamiben még nem vagy profi, itt a lehetőség, hogy feltornázd magad a karantén alatt!

3. tipp: Ne kerülgesd a forró kását!

Ha a koronavírus miatt vesztetted el az állásodat, talán már Te is belefutottál abba, hogy azt mégis hogyan lehet professzionálisan belefoglalni az önéletrajzodba?

Az én javaslatom, hogy egyszerűen csak mond ki: „munkaviszony megszűnése COVID-19 miatt”. Nincs értelme titkolni, előbb vagy utóbb úgyis ki kell derülnie az interjú folyamat alatt. Az pedig jó fényt vet rád, ha már az önéletrajzodba is őszinte vagy.

Ugyanakkor fontos, hogy az egész pályázás során, amikor szóba kerül a koronavírus maradj tárgyilagos és objektív! Nem ez a megfelelő idő arra, hogy sajnáltasd a helyzetedet (arra is szükség van, de nem pályázáskor). Kerüld a „sajnos” szó használatát és maradj érzelemmentes!

És természetesen ne helyezd rossz fénybe a volt munkahelyedet sem! Nagyon rossz fényt vet rád, ha rosszul beszélsz a korábbi munkáltatódról, hiszen mi biztosítja, hogy nem így fogsz távozni erről a helyről sem? Egy cég sem vállalja be, hogy egy dolgozó miatt negatív hírneve alakuljon ki a munkaerő piacon. Emiatt jelentősen csökkenni fognak az esélyeid, ha mégis negatívan ítéled meg a volt munkahelyed döntéseit.

Ami még fontos, hogy az ott szerzett tapasztalataidra fektesd a hangsúlyt, ne pedig a munkaviszony megszűnésére. Az a lényeg, amiket ott tanultál és megvalósítottál, nem pedig az, ahogyan távoztál. Ne félj félkész vagy tervezett projekteket is felsorolni, amik a koronavírus miatt szűntek meg – de emeld ki, hogy nem valósultak meg.

notebook-336634_1280.jpgFree-Photos képe a Pixabay -en. 

4. tipp: Te mit csinálsz a szabadidődben?

Ha már hosszabb ideje keresel munkát, előfordulhat, hogy hónapokra nyúlik a COVID-19 miatt állás nélküli hónapjaid az önéletrajzodban. Ne hagyd ezt az időszakot üresen!

A felszabadult idődet fordítsad tanulásba! Itt a lehetőség, hogy új skilleket tanulj meg és jobban elmélyítsed a tudásodat azokon a területeken, ahol el szeretnél helyezkedni. Szintén jó alkalom ez arra, hogy önkénteskedj, ami bizonyítottan a hangulatodon is segíteni fog a munkanélküli időszakban!

Ezeket pedig nyugodtan foglald bele az önéletrajzodba a COVID-19 által érintett időszaknál!

 

Ne feledd, hogy a képességeid és a tudásod a lényeg a pályázás során, nem pedig a koronavírus okozta helyzet, így ne engedd, hogy ez irányítsa az álláskeresésedet! Sem az önéletrajzodban, sem a későbbi interjúk során nem kell nagyobb hangsúlyt fektetned a koronavírus okozta helyzetre, mint bármilyen másik munkaviszony megszűnésének. Ugyanakkor tudnod kell helyén kezelni a változásokat, objektívnek maradnod és a legtöbbet kihozni a megváltozott helyzetből.

A bejegyzés trackback címe:

https://segitsegdolgozom.blog.hu/api/trackback/id/tr9815640434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Segítség, dolgozom!

Pályakezdőként sokan úgy érzik, hogy az álláskeresés egy nagy feketedoboz, aminek az egyik oldalán a kétségbeesett pályázók, a másik oldalán pedig az öltönyös igazgatók állnak és senki sem tudja mi történik odabent.
Ez közel sem így van!

Négy egyszerű tényező megfelelő befolyásolásával sikeres lehetsz az álláskeresés és a munka világában is!

Álláskeresés | Önéletrajz | Pályázás és Interjú | Munkahelyi élet

Tarts velem és megmutatom, hogyan tudod a legtöbbet kihozni abból, ami már rég a saját kezedben van: a képességeidből!

süti beállítások módosítása